ECB-president Mario Draghi is wel degelijk bezorgd om de dure euro. Dat deed een aanvankelijke stijging van de Europese munt donderdagmiddag omslaan in een forse terugval.

De Europese Centrale Bank (ECB) hield het belangrijkste rentetarief in de eurozone zoals verwacht op 0,25 procent, zo maakte de centrale bank donderdag bekend na afloop van de maandelijkse beleidsvergadering, die ditmaal in Brussel werd gehouden.

Ook de depositorente, die financiële instellingen ontvangen als zij hun overtollige middelen voor korte tijd bij de ECB onderbrengen, bleef ongewijzigd.

De herfinancieringsrente, het belangrijkste instrument dat de ECB tot zijn beschikking heeft om de prijsstabiliteit in de eurozone te waarborgen, staat sinds november op dit historisch lage niveau.

ECB grijpt nog niet in

Het rentebesluit betekent dat de ECB nog niet ingrijpt om het gevaar van een te lage inflatie te bestrijden. Te lage inflatie kan duiden op aanhoudend zwakke economische groei, omdat bedrijven geen mogelijkheden zien om prijzen te verhogen.

De inflatie in de eurozone blijft ver achter bij de doelstelling van tegen de 2 procent die de centrale bank hanteert. In april liep de geldontwaarding licht op tot 0,7 procent.

Draghi en de euro

De sterke euro is een extra complicerende factor. Aan de ene kant houdt de sterke euro de lage inflatie in stand, omdat eurolanden relatief goedkoop producten kunnen importeren. Aan de andere kant betekent een sterke euro dat groeiherstel via de export lastiger wordt, omdat exportproducten van eurolanden relatief duur zijn.

De waarde van de Europese munt bereikte donderdag de hoogste stand ten opzichte van de dollar in twee maanden. Dit gebeurde omstreeks 14.30 uur, toen bleek dat de ECB vandaag nog geen maatregelen neemt - zoals een verdere renteverlaging of aankopen van obligaties om marktrentes te drukken.

Draghi praat euro weer omlaag

Tijdens de persconferentie gaf ECB-president Draghi echter aan zich wel degelijk zorgen te maken over de euro. "De dure euro is in combinatie met de lage inflatie een reden voor zorg", zei Draghi.

Verder gaf Draghi aan dat, als nieuwe schattingen over de groei en de inflatie van de eigen economen van de ECB uitwijzen dat de inflatie voor langere tijd erg laag blijft, actie door de ECB wel degelijk kan volgen.

Na de woorden van Draghi, zakte de euro weer terug tot onder het niveau van 1,39 euro per dollar.

De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die slecht kunnen uitpakken voor het herstel van de Europese economie. Consumenten gaan hun bestedingen uitstellen in de hoop dat de prijzen nog verder dalen.

Het IMF heeft de ECB al meerdere keren opgeroepen om op te treden tegen de lage inflatie.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl